Πολιτιστικός – Θρησκευτικός τουρισμός

Posted by superadmin 03/08/2018 0 Comment(s)

Η ευρύτερη περιοχή των Κρυονερίων είναι ιδανική για πολιτιστικό και θρησκευτικό τουρισμό, καθώς προσφέρει μια πληθώρα εκκλησιών, παρεκκλησίων και μοναστηρίων που χτίστηκαν λίγο πριν ή μετά το 1800 μ.Χ. Μπορεί κανείς να ανακαλύψει αυτά τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας μέσα από μοναδικές διαδρομές μέσα στη φύση.

 

Γύρος Χωριού

 

  

 

Γύρο και εντός του χωριού, η διαδρομή συνδυάζει χωματόδρομο, άσφαλτο αλλά και πανέμορφα πλακόστρωτα σοκάκια συνολικής διαδρομής 3 χλμ. Στο δρόμο θα συναντήσετε τις εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Νικολάου και της Παναγίας, τις παραδοσιακές πετρόκτιστες βρύσες που έδωσαν το όνομα στο χωριό, το λαογραφικό μουσείο με τα πλούσια εκθέματα, καθώς και την παραδοσιακή πλατεία στο κέντρο του χωριού. Η διαδρομή είναι κατάλληλη για περίπατο αλλά και για ποδήλατο.

 

Μοναστήρι Αγίου Δημητρίου

 

 

Ιστορικό μοναστήρι κτισμένο το 1805 από τον ηγούμενο Δαμιανό, ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης. Για να φτάσουμε στο μοναστήρι, 2,5 χλμ. πριν το χωριό (υψ. 1345μ.) αρχίζει καλός χωματόδρομος και σε 3,2 χλμ. φτάνουμε στο μοναστήρι (υψ. 1090μ.). Η διαδρομή είναι κατάλληλη για αυτοκίνητα 4Χ4, μοτοσυκλέτες off road, ποδήλατο βουνού και για πεζοπορία. Στα μέσα Αυγούστου, πραγματοποιείται κάθε χρόνο πανηγύρι στον παραπλήσιο ομόνυμο Ι.Ναό.

 

Προφήτης Ηλίας

 

  

 

Εκκλησάκι που βρίσκεται στην κορυφή του όρους Φτερόπυργος (υψ. 1510μ.). Εδώ η θέα είναι εκπληκτική. Μετά από 3 χλμ. ασφάλτινου δρόμου προς τον συνοικισμό Λάλικα αρχίζει χωμάτινος ανηφορικός δρόμος προς την κορυφή του Προφήτη Ηλία. Μήκος χωματόδρομου 1200μ. Υψόμετρο στην αρχή του χωματόδρομου 1345μ. Η διαδρομή είναι κατάλληλη για αυτοκίνητα 4Χ4, μοτοσυκλέτες off road, ποδήλατο βουνού και πεζοπορία.

 

Εκκλησία «Παναγούλα»

 

 

Διαδρομή εύκολη μέσα από δάσος και ποταμάκια σε 1-1,30 ώρα, φτάνεις να πάρεις την ευλογία της Παναγίας. Ένα όμορφο πέτρινο εκκλησάκι (150 ετών περίπου) περιμένει αγέρωχο τον διαβάτη να ξαποστάσει και να ανάψει το κεράκι του. Χωμάτινη διαδρομή για πεζοπορία, ποδήλατο βουνού και μέχρι ενός σημείου για αυτοκίνητο 4Χ4 και μοτοσυκλέτες off road. Η απόσταση από το χωριό μέχρι την εκκλησία είναι 2 χλμ. Το υψόμετρο στην αρχή της διαδρομής είναι 1140μ και στην εκκλησία 920 μ.

Leave a Comment