Τοποθεσία

Το χωριό Κρυονέρια είναι ορεινό χωριό που βρίσκεται στα 1.170 μ. της βορειοδυτικής πλαγιάς του Φτερόπυργου συνέχεια του όρους Τσεκούρα.  Έχει έκταση 23.669 στρέμματα. Συνορεύει βόρεια με την Κλεπά, νότια με την Άνω Χώρα και Κάτω Χώρα, ανατολικά με Ελατόβρυση και δυτικά με Περδικόβρυση και Αμπελακιώτισσα.

Τα πολλά και κρύα νερά που διαθέτει η περιοχή έδωσαν το όνομα στο χωριό, το οποίο μετονομάστηκε από Κουτολίστια σε Κρυονέρια το 1939. Μαζί με τον οικισμό της Λάλικας αποτελούν μία ενιαία κοινότητα.

Τα Κρυονέρια είναι ένας μικρός αμφιθεατρικός καταπράσινος παράδεισος που συνδυάζει την φύση με τον πολιτισμό, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την ομορφιά, την γραφικότητα και την πολυτέλειά του. Τα πέτρινα σπίτια, τα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια με τις πέτρινες παραδοσιακές βρύσες του, η παραδοσιακή πλατεία, στο κέντρο του χωριού, με τον αγέρωχο πλάτανο και σε συνδυασμό με την ομορφιά της φύσης κατατάσσουν τα Κρυονέρια στο ομορφότερο χωριό της Ορεινής Ναυπακτίας. Το χωριό ξεχωρίζει για το παρθένο φυσικό του περιβάλλον. Ψηλά έλατα, κέδροι, καστανιές και πλατάνια συνθέτουν την χλωρίδα της περιοχής, ενώ έχουν καταγραφεί εννέα είδη άγριας ορχιδέας, ένα σπάνιο είδος τουλίπας καθώς και μεγάλη ποικιλία μανιταριών, τρία εκ των οποίων αποκαλύπτονται για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Στα δάση της περιοχής ζουν αγέλες λύκων, αγριογούρουνα, ζαρκάδια, ελάφια, έχει θεαθεί δε και ένα ζευγάρι καφετιάς αρκούδας. Από τα πτηνά της περιοχής ξεχωρίζουν ο χρυσαετός, ο γύπας ασπροπάρης, ο φιδαετός και ένα πολύ σπάνιο είδος δρυοκολάπτη.

Επιπλέον, διαθέτει ιδανικές διαδρομές για περπάτημα, γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και δυο παιδικές χαρές. Στις «πεζούλες» του χωριού μπορείς να μαζέψεις ευωδιαστή φυσική ρίγανη, ενώ ανεβαίνοντας στο βουνό βρίσκεις «τσαγιές» για να εφοδιαστείς με τσάι του βουνού για ολόκληρο το χειμώνα.

Το χωριό Κρυονέρια της Ορεινής Ναυπακτίας πέρα από την φυσική ομορφιά έχει μακρόχρονη και πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Τα Κρυονέρια σύμφωνα με μαρτυρίες και ευρήματα δείχνουν ότι η κατοίκησή του είναι συνεχής και αδιάκοπη για περισσότερο από 600 χρόνια.

Στο χωριό λειτουργεί ένα όμορφο και πλούσιο σε εκθέματα Λαογραφικό Μουσείο.

Εντός και πέριξ του χωριού υπάρχουν 10 εκκλησίες μερικές εκ τις οποίες είναι κτισμένες λίγο πριν ή μετά του 1800. Μερικές δε, έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Το χωριό περιβάλλεται από σωρεία αξιοθέατων που ο επισκέπτης δεν πλήττει ποτέ.

Ιούλιο – Αύγουστο το χωριό σφύζει από ζωή. Οι δυο πολιτιστικοί σύλλογοι διοργανώνουν πολλές εκδηλώσεις όπως μουσικές βραδιές στις πλατείες του χωριού (κεντρική και «Παναγίας», στις «κεντρικές βρύσες» καθώς και αθλητικές δραστηριότητες, πεζοπορίες, παιδικές θεατρικές παραστάσεις, εκπαιδευτικά μαθήματα στο Πολιτιστικό Κέντρο, μαθήματα χορού κ.α.