Πεζοπορία – Ορειβασία

Πεζοπορικές  διαδρομές

Όσοι αγαπούν την πεζοπορία και την περιπλάνηση στη φύση, τα Κρυονέρια στην Ορεινή Ναυπακτία είναι το ιδανικό μέρος. Εδώ θα βρείτε Πεζοπορικές διαδρομές ιδανικές για εσάς και για τον βαθμό δυσκολίας που επιθυμείτε. Θα σας υποδείξουμε Πεζοπορικές διαδρομές προς τα βουνά, τα δάση, τα ποτάμια και τους καταρράκτες της περιοχής χωρίς να χρειάζεται να διαθέτετε ειδικό εξοπλισμό.

Υπάρχει η δυνατότητα να σας συνοδέψει οδηγός βουνού (κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης).

Α. ΓΥΡΟΣ ΧΩΡΙΟΥ

Μπορείτε να κάνετε τον γύρο των Κρυονερίων αλλά και να περιπλανηθείτε εντός αυτού στα όμορφα σοκάκια του. Διαδρομή που συνδυάζει χωματόδρομο, άσφαλτο αλλά και πανέμορφα πλακόστρωτα σοκάκια συνολικής διαδρομής 3 χλμ. περίπου.

Διαδρομή κατάλληλη για όλες τις ηλικίες.

Βαθμός δυσκολίας 1.

Β. ΠΕΡΓΑΡΙ

Όμορφη τοποθεσία λίγο έξω από το χωριό (από την περιοχή «Βύσμα»). Χωμάτινος δρόμος πολύ εύκολη διαδρομή μέσα στα έλατα. Στη διαδρομή κάνουμε μικρή στάση στην βρύση του «κόμη» για να πιούμε δροσερό νερό (800μ. από το χωριό) και συνεχίζουμε αριστερά στον χωμάτινο δρόμο μέχρι το τέλος του (συνολική απόσταση 1.200.). Εδώ θα δείτε, ίσως, το καλύτερο ηλιοβασίλεμα στα βουνά, προσφέροντας μαγευτική θέα με τον ήλιο να χάνεται πίσω από τα βουνά. Από τις κορυφές των απόκρημνων βράχων βλέπεις, από ψηλά, να αλλάζουν χρώμα τα ήρεμα νερά της Ευηνολίμνης καθώς «φεύγει» ο ήλιος. Η γαλήνη που σε κυριεύει διακόπτεται μόνο από τους ήχους της φύσης.

Πεζοπορική  Διαδρομή κατάλληλη για όλες τις ηλικίες.

Υψόμετρο αρχή της διαδρομής 1.147μ. και στο τέλος της 1.130 μ.. Βαθμός δυσκολίας 1.

 Γ. ΛΑΛΙΚΑ

Αγροοικισμός πλησίον του χωριού Κρυονέρια. Απόσταση 4 χιλμ. από τα Κρυονέρια και σε Υψόμετρο 1.300μ. Στον οικισμό πάμε μέσω

  1. Από την έξοδο του χωριού (περιοχή «Βύσμα») ξεκινά φαρδύς χωματόδρομος προς Λάλικα, υπάρχει σήμανση. Διαδρομή ευχάριστη και εύκολη μέσα στο δάσος με σημεία εξαιρετικής θέας.
  1. Από την είσοδο του χωριού (κατεύθυνση προς Ναύπακτο – Άνω Χώρα). Μετά από 2.900 μέτρα συναντάμε διασταύρωση. Στρίβουμε αριστερά προς Λάλικα (υπάρχει σήμανση) και συνεχίζουμε για 550 μέτρα όπου στρίβουμε αριστερά (υπάρχει σήμανση) και συνεχίζουμε προς τον συνοικισμό Λάλικα.

Διαδρομή ασφάλτινη με σχετικά μεγάλη ανηφόρα στην έξοδο από το χωριό Κρυονέρια.

Βαθμός δυσκολίας για όποια απο τις Πεζοπορικές  διαδρομές και εάν επιλέξετε 1.

Δ. ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΑΙ ΛΙΑ

Όπως και στην διαδρομή προς την Λάλικα έτσι και σε αυτήν την τοποθεσία μπορούμε να ακολουθήσουμε δυο Πεζοπορικές  διαδρομές. Αυτή η επιλογή μας μπορεί να συνδυαστεί με την επίσκεψή μας στην Λάλικα.

  1. Από την έξοδο του χωριού (περιοχή «Βύσμα») ξεκινά φαρδύς βατός χωματόδρομος προς Λάλικα, υπάρχει σήμανση. Μετά από 3.100 μέτρα προσπερνάμε την αριστερή σήμανση προς Λάλικα και συνεχίζουμε. Το ίδιο κάνουμε και μετά από 1.250 μέτρα και συνεχίζουμε για 300 μέτρα όπου στρίβουμε δεξιά (άσφαλτος) και σε εκατό περίπο υ μέτρα στα δεξιά μας συναντάμε φαρδύ ανηφορικό χωματόδρομο (υπάρχει σήμανση προς Προφήτη Ηλία) όπου σε 650 μέτρα περίπου φτάνουμε στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. (συνολική απόσταση 5.500 μ.)
  1. Από την είσοδο του χωριού (κατεύθυνση προς Ναύπακτο – Άνω Χώρα). Μετά από 2.900 μέτρα συναντάμε διασταύρωση. Στρίβουμε αριστερά προς Λάλικα (υπάρχει σήμανση) και συνεχίζουμε για 450 μέτρα όπου στρίβουμε αριστερά (υπάρχει σήμανση προς Αι Λιά) στον φαρδύ και ανηφορικό χωματόδρομο για περίπου 650 μέτρα. (συνολική απόσταση 4.150 μ.)

 Εδώ η θέα στα 1540 μέτρα θα σας «κόψει» την ανάσα. Θα θαυμάσετε το χωριό Κρυονέρια από ψηλά, την Ευηνολίμνη και τις εντυπωσιακές ελατοσκέπαστες διακυμάνσεις του εδάφους.

 

Ε. ΟΡΟΣ ΟΜΑΛΙΑ

Ακολουθούμε τις ίδιες Πεζοπορικές  διαδρομές για Λάλικα και Αι Λιά. 100 μέτρα πριν την στροφή για τον Αι Λιά (εάν ακολουθήσουμε τον χωματόδρομο) ή 100 μέτρα μετά την στροφή για τον Αι Λιά (εάν ακολουθήσουμε την ασφάλτινη διαδρομή) υπάρχει πινακίδα προς την κοινότητα Ελατόβρυση. Συνεχίζουμε προς Ελατόβρυση για περίπου 750 μέτρα.

Δεν στρίβουμε αριστερά για Ελατόβρυση αλλά συνεχίζουμε για ακόμα 2.550 μέτρα όπου στρίβουμε δεξιά σε καλό χωματόδρομο. Συνεχίζουμε ανηφορικά για 4.400 μέτρα μέχρι την κορυφή (κεραίες). Διαδρομή με πολλές εναλλαγές. Τοποθεσία φανταστική. (Συνολική διαδρομή 12.500μ)

Το υψόμετρο στην διασταύρωση (Αι Λιάς) είναι 1.340μ. και στην κορυφή 1.680μ.

Βαθμός δυσκολίας 2.

 ΣΤ. ΟΡΟΣ ΤΣΕΚΟΥΡΑ

Από την είσοδο του χωριού (κατεύθυνση προς Ναύπακτο – Άνω Χώρα). μέχρι τον «σταυρό» του όρους Φτερόπυργο (πάνω από το χωριό) 1,6 χιλ. και από εκεί ράχη ράχη στο όρος Τσεκούρα.

Μονοπάτι σχετικά καλό (4 χιλμ.), όμορφο μέσα στο δάσος με πλούσια πανίδα και λιβάδια κατάσπαρτα με ρίγανη.

Από την κορυφή απολαμβάνεις την θέα τόσο των Κρυονερίων όσο και του φράγματος στον Εύηνο.

Το μονοπάτι έχει σήμανση προς την κορυφή από Ορειβατικό Σύλλογο Ναυπάκτου.

Διαδρομή μέτριας δυσκολίας 2 (Υψόμετρο 1.732μ.). Λίγο πριν την κορυφή το μονοπάτι γίνεται αρκετά δύσκολο (400 μέτρα περίπου).

 

 

 

 

Ζ. ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ KΑΚΑΒΟΥ

Ξεκινάμε για το χωριό Περδικόβρυση (απόσταση 9 χιλμ.). Διαδρομή ασφάλτινη με 3 χιλιόμετρα χωματόδρομο (υπολογίζουμε ότι το καλοκαίρι 2017 θα είναι στρωμένα και αυτά με άσφαλτο). Λίγο πριν την Περδικόβρυση στρίβουμε δεξιά (υπάρχει σχετική πινακίδα προς καταρράκτες) σε ένα καλό χωματόδρομο για περίπου 300 μέτρα όπου συναντάμε ένα πλάτωμα, εδώ σταθμεύουν τα οχήματα . Δεξιά ξεκινά ένα καλό και εύκολο φαρδύ μονοπάτι, δεξιά του ποταμού, μέχρι την πρώτη «γούρνα» (περίπου 300 μ.) όπου εδώ μπορούμε να κάνουμε μπάνιο. Συνεχίζουμε το μονοπάτι με λίγη προσοχή για περίπου 50 μέτρα και φτάνουμε στον καταρράκτη. Η θέα μαγευτική, το νερό κρύο αλλά οι τολμηροί μπορούν να βουτήξουν.

Βαθμός δυσκολίας 1

Καταρράκτης Κάκαβου

Η. ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΕΥΗΝΟΥ

Γεφύρι Ευήνου

Από την έξοδο του χωριού (περιοχή «Βύσμα») αριστερά ξεκινά χωματόδρομος (υπάρχει σήμανση προς Περγάρι και Καστέλια). Στη διαδρομή κάνουμε μικρή στάση στην βρύση του «κόμη» για να πιούμε δροσερό νερό (800μ. από το χωριό) και συνεχίζουμε με κατεύθυνση προς «Καστέλια». Μέχρι το εκκλησάκι των Αγίων Ταξιαρχών στην περιοχή «Καστέλια» (Κρυονέρια – «καστέλια» 4 χιλ.).

Από εκεί ξεκινά ευδιάκριτο κατηφορικό μονοπάτι μέσα σε πυκνό δάσος μέχρι στο καλά σωζόμενο Γεφύρι, στα στενά του ποταμού Ευήνου (περίπου 1500 μ.).

Μέχρι το εκκλησάκι βαθμός δυσκολίας 1 με αρκετή ανηφόρα στην επιστροφή.

Από το εκκλησάκι μέχρι το γεφύρι βαθμός δυσκολίας 2 με μεγάλη ανηφορική κλίση στην επιστροφή

Οι υψομετρικές διαφορές είναι: από τα Κρυονέρια (1150μ.) στους Αγίους Ταξιάρχες (900 μ.). Αρχή μονοπατιού (890μ.) τέλος μονοπατιού (550μ.).

 

Θ. ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ιστορικό μοναστήρι κτισμένο το 1805 από τον ηγούμενο Δαμιανό, ήρωα της ελληνικής επανάστασης.

Από την είσοδο του χωριού  με κατεύθυνση προς Ναύπακτο – Άνω Χώρα και μετά από 2.900 μέτρα συναντάμε την διασταύρωση προς Λάλικα Άνω Χώρα, επιλέγουμε δεξιά αναστροφή προς Άγιο Δημήτριο. Από εδώ αρχίζει καλός χωματόδρομος και σε 3.250 μ. φτάνουμε στο μοναστήρι.

Υψόμετρο στην διασταύρωση 1345μ.

Υψόμετρο στο μοναστήρι 1090 μ.

Βαθμός δυσκολίας 1.

Ι. ΕΚΚΛΗΣΙΑ «ΠΑΝΑΓΟΥΛΑ»

Λίγο μετά την έξοδο από το χωριό και κάτω από την εκκλησία της Παναγίας με κατεύθυνση προς την Περδικόβρυση κάνουμε δεξιά αναστροφή και σε 150 μέτρα στρίβουμε αριστερά. Στα 200 μέτρα στρίβουμε δεξιά και μετά από 100 μέτρα στρίβουμε αριστερά. Μετά από 1400 μέτρα φθάνουμε στο εκκλησάκι «Παναγούλα».

Διαδρομή εύκολη μέσα από δάσος και ποταμάκια.

Η απόσταση από το χωριό μέχρι την εκκλησία είναι 2 χλμ.

Το υψόμετρο στην αρχή της διαδρομής είναι 1140μ και στην εκκλησία 920 μ.

Βαθμός δυσκολίας 1.