Ορεινή Ποδηλασία

Ποδηλατικές Διαδρομές

Οι λάτρεις του ποδηλάτου, στα Κρυονέρια, έχουν πολλές επιλογές και θα καλυφθούν σχεδόν όλες οι επιθυμίες τους.

Α. ΓΥΡΟΣ ΧΩΡΙΟΥ

Μπορείτε να κάνετε τον γύρο του χωριού αλλά και να περιπλανηθείτε εντός αυτού στα όμορφα σοκάκια του. Διαδρομή που συνδυάζει χωματόδρομο, άσφαλτο αλλά και πανέμορφα πλακόστρωτα σοκάκια συνολικής διαδρομής 3 χλμ. περίπου.

Την περιπλάνηση μπορείτε να την κάνετε και με τα ποδήλατα που διαθέτει η ξενοδοχειακή μας μονάδα.

Διαδρομή κατάλληλη για όλους τους τύπους ποδηλάτου.

Βαθμός δυσκολίας 1.

Β. ΠΕΡΓΑΡΙ

Όμορφη τοποθεσία λίγο έξω από το χωριό (από την περιοχή «Βύσμα»). Χωμάτινος δρόμος πολύ εύκολη διαδρομή μέσα στα έλατα. Στη διαδρομή κάνουμε μικρή στάση στην βρύση του «κόμη» για να πιούμε δροσερό νερό (800 μ. από το χωριό) και συνεχίζουμε αριστερά στον χωμάτινο δρόμο μέχρι το τέλος του (συνολική απόσταση 1.200 μ.). Εδώ θα δείτε, ίσως, το καλύτερο ηλιοβασίλεμα στα βουνά, η θέα είναι μαγευτική με τον ήλιο να χάνεται πίσω από τα βουνά. Από τις κορυφές των απόκρημνων βράχων βλέπεις, από ψηλά, να αλλάζουν χρώμα τα ήρεμα νερά της Ευηνολίμνης καθώς «φεύγει» ο ήλιος. Η γαλήνη που σε κυριεύει διακόπτεται μόνο από τους ήχους της φύσης.

Διαδρομή κατάλληλη για ποδήλατο βουνού και όχι μόνον.

Υψόμετρο αρχή της διαδρομής 1.147μ. και στο τέλος της 1.130 μ.. Βαθμός δυσκολίας 1.

Γ. ΛΑΛΙΚΑ

Αγροοικισμός πλησίον του χωριού Κρυονέρια. Απόσταση 4 χιλμ. από τα Κρυονέρια και σε Υψόμετρο 1.300μ. Στον οικισμό πάμε μέσω δύο διαδρομών.

  1. Από την έξοδο του χωριού (περιοχή «Βύσμα») ξεκινά φαρδύς χωματόδρομος προς Λάλικα, υπάρχει σήμανση. Βατός χωματόδρομος ιδανικός για trekking ποδήλατα και για all-around ποδήλατα μέσα σε πυκνό δάσος. Διαδρομή ευχάριστη και εύκολη.
  1. Από την είσοδο του χωριού (κατεύθυνση προς Ναύπακτο – Άνω Χώρα). Μετά από 2.900 μέτρα συναντάμε διασταύρωση. Στρίβουμε αριστερά προς Λάλικα (υπάρχει σήμανση) και συνεχίζουμε για 550 μέτρα όπου στρίβουμε δεξιά (υπάρχει σήμανση) και συνεχίζουμε προς τον συνοικισμό Λάλικα. Η διαδρομή είναι ασφάλτινη με σχετικά μεγάλη ανηφόρα στην έξοδο από το χωριό Κρυονέρια. Κατάλληλη διαδρομή για κάθε τύπο ποδηλάτου.

Βαθμός δυσκολίας για όποια διαδρομή και εάν επιλέξετε 1.

 

Δ. ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΑΙ ΛΙΑ

Όπως και στην διαδρομή προς την Λάλικα έτσι και σε αυτήν την τοποθεσία μπορούμε να ακολουθήσουμε δυο διαδρομές. Η επιλογή αυτή μπορεί να συνδυαστεί με την επίσκεψή μας στην Λάλικα.

  1. Από την έξοδο του χωριού (περιοχή «Βύσμα») ξεκινά φαρδύς βατός χωματόδρομος προς Λάλικα, υπάρχει σήμανση. Μετά από 3.100 μέτρα προσπερνάμε την αριστερή σήμανση προς Λάλικα και συνεχίζουμε. Το ίδιο κάνουμε και μετά από 1.250 μέτρα και συνεχίζουμε για 300 μέτρα όπου στρίβουμε δεξιά (άσφαλτος) και σε εκατό περίπου μέτρα στα δεξιά μας συναντάμε φαρδύ ανηφορ 

    ικό χωματόδρομο (υπάρχει σήμανση προς Προφήτη Ηλία) όπου σε 650 μέτρα περίπου φτάνουμε στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.

  1. Από την είσοδο του χωριού (κατεύθυνση προς Ναύπακτο – Άνω Χώρα). Μετά από 2.900 μέτρα συναντάμε διασταύρωση. Στρίβουμε αριστερά προς Λάλικα (υπάρχει σήμανση) και συνεχίζουμε για 450 μέτρα όπου στρίβουμε αριστερά (υπάρχει σήμανση προς Αι Λιά) στον φαρδύ και ανηφορικό χωματόδρομο για περίπου 650 μέτρα.

 Εδώ η θέα στα 1540 μέτρα θα σας «κόψει» την ανάσα. Θα θαυμάσετε το χωριό Κρυονέρια από ψηλά, την Ευηνολίμνη και τις εντυπωσιακές ελατοσκέπαστες διακυμάνσεις του εδάφους.

Η πρώτη διαδρομή (χωματόδρομος) είναι ιδανική για trekking ποδήλατα και για all-around ποδήλατα μέσα σε πυκνό δάσος.

 

Η δεύτερη διαδρομή (ασφάλτινη 3.350 μέτρα) είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους των ποδηλάτων. Για τα υπόλοιπα 650 μέτρα καλό είναι να είναι ποδήλατο βουνού.

 

Ε. ΟΡΟΣ ΟΜΑΛΙΑ

Ακολουθούμε τις ίδιες διαδρομές για Λάλικα και Αι Λιά. 100 μέτρα πριν την στροφή για τον Αι Λιά (εάν ακολουθήσουμε τον χωματόδρομο) ή 100 μέτρα μετά την στροφή για τον Αι Λιά (εάν ακολουθήσουμε την ασφάλτινη διαδρομή) υπάρχει πινακίδα προς την κοινότητα Ελατόβρυση. Συνεχίζουμε προς Ελατόβρυση για περ

 

ίπου 750 μέτρα. Δεν στρίβουμε αριστερά για Ελατόβρυση αλλά συνεχίζουμε για ακόμα 2.550 μέτρα όπου στρίβουμε δεξιά σε καλό χωματόδρομο. Συνεχίζουμε ανηφορικά για 4.400 μέτρα μέχρι την κορυφή (κεραίες). Διαδρομή με πολλές εναλλαγές. Τοποθεσία φανταστική.

Διαδρομή για trekking και all-around ποδήλατα.

Το υψόμετρο στην διασταύρωση (Αι Λιάς) είναι 1.340μ. και στην κορυφή 1.680μ.

Βαθμός δυσκολίας 2.

 

Δ. ΟΡΟΣ ΤΣΕΚΟΥΡΑ

 

Από την είσοδο του χωριού (κατεύθυνση προς Ναύπακτο – Άνω Χώρα). μέχρι τον «σταυρό» του όρους Φτερόπυργο (πάνω από το χωριό) 1,6 χιλ. και από εκεί ράχη ράχη στο όρος Τσεκούρα.

Μονοπάτι σχετικά καλό (4 χιλμ.), όμορφο μέσα στο δάσος με πλούσια πανίδα και λιβάδια κατάσπαρτα με ρίγανη.

Από την κορυφή απολαμβάνεις την θέα τόσο των Κρυονερίων όσο και του φράγματος στον Εύηνο.

Το μονοπάτι έχει σήμανση προς την κορυφή από ορειβατικό σύλλογο Ναυπάκτου.

Διαδρομή μέτριας δυσκολίας 2 (Υψόμετρο 1.732μ.) μόνο για ποδήλατα βουνού. Λίγο πριν την κορυφή το μονοπάτι γίνεται αρκετά δύσκολο (400 μέτρα περίπου).

 

 

Ε. ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ KΑΚΑΒΟΥ

Ξεκινάμε για το χωριό Περδικόβρυση (απόσταση 9 χιλμ.). Διαδρομή ασφάλτινη με 3 χιλιόμετρα χωματόδρομο (υπολογίζουμε ότι το καλοκαίρι 2017 θα είναι στρωμένα και αυτά με άσφαλτο). Λίγο πριν την Περδικόβρυση στρίβουμε δεξιά (υπάρχει σχετική πινακίδα προς καταρράκτες) σε ένα καλό χωματόδρομο για περίπου 300 μέτρα όπου συναντάμε ένα πλάτωμα, εδώ σταθμεύουν τα ποδήλατα πόλις . Δεξιά ξεκινά ένα καλό και εύκολο φαρδύ μονοπάτι, δεξιά του ποταμού, μέχρι την πρώτη «γούρνα» (περίπου 300 μ.) όπου εδώ μπορούμε να κάνουμε μπάνιο. Συνεχίζουμε το μονοπάτι με λίγη προσοχή και μόνο με τα πόδια για περίπου 50 μέτρα και φτάνουμε στον καταρράκτη. Η θέα μαγευτική, το νερό κρύο αλλά οι τολμηροί μπορούν να βουτήξουν.

Διαδρομή κατάλληλη για ποδήλατα πόλης, για trekking ποδήλατα και για all-around ποδήλατα.

Βαθμός δυσκολίας 1

 

 

ΣΤ. ΕΥΗΝΟΛΙΜΝΗ

Ξεκινάμε από το χωριό με κατεύθυνση προς την κοινότητα Περδικόβρυση. Διανύουμε 9 χλμ μέχρι την Περδικόβρυση και μετά από 2 χλμ συναντάμε τη τεχνητή λίμνη του Ευήνου με τα γαλαζοπράσινα νερά. Συνεχίζουμε παραλίμνιο διαδρομή μήκους 6 χιλιομέτρων και φτάνουμε στο φράγμα ύψους 115 μέτρων. Υπάρχει δυνατότητα να κάνουμε το γύρο της λίμνης, μέσα από τα χωριά Αράχωβα και Κλεπά – Περδικόβρυση (Φράγμα-Αράχοβα-Κλεπά-Περδικόβρυση 29 χιλμ.) και επιστροφή στα Κρυονέρια.

 

Διαδρομή στο σύνολο της ασφάλτινη. Κατάλληλη διαδρομή για κάθε είδους ποδήλατα.

Βαθμός δυσκολίας 1.

Υψόμετρο στα Κρυονέρια 1.170 μ.

Υψόμετρο στην Περδικόβρυση  670 μ.

Υψόμετρο στο Φράγμα   510 μ.

Υψόμετρο στην Αράχω

 

βα 970 μ.

Υψόμετρο στην Κλεπά 850 μ.

 

Ζ. ΓΕΦΥΡΙ ΤΟΥ ΕΥΗΝΟΥ

Από την έξοδο του χωριού (περιοχή «Βύσμα») αριστερά ξεκινά χωματόδρομος (υπάρχει σήμανση προς Περγάρι και Καστέλια). Στη διαδρομή κάνουμε μικρή στάση στην βρύση του «κόμη» για να πιούμε δροσερό νερό (800μ. από το χωριό) και συνεχίζουμε με κατεύθυνση προς «Καστέλια». Μέχρι το εκκλησάκι των Αγίων Ταξιαρχών στην περιοχή «Καστέλια» (Κρυονέρια – «καστέλια» 4 χιλ.).

 

Από εκεί ξεκινά ευδιάκριτο κατηφορικό μονοπάτι μέσα σε πυκνό δάσος μέχρι στο καλά σωζόμενο Γεφύρι, στα στενά του ποταμού Ευήνου (περίπου 1500 μ.).

Μέχρι το εκκλησάκι βαθμός δυσκολίας 1 με αρκετή ανηφόρα στην επιστροφή.

Από το εκκλησάκι μέχρι το γεφύρι βαθμός δυσκολίας 2 με μεγάλη ανηφορική κλίση στην επιστροφή

Διαδρομή για ποδήλατα βουνού.

Οι υψομετρικές διαφορές είναι: από τα Κρυονέρια (1150μ.) στους Αγίους Ταξιάρχες (900 μ.). Αρχή μονοπατιού (890μ.) τέλος μονοπατιού (550μ.).

 

Η. ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ιστορικό μοναστήρι κτισμένο το 1805 από τον ηγούμενο Δαμιανό, ήρωα της ελληνικής επανάστασης.

 

Από την είσοδο του χωριού  με κατεύθυνση προς Ναύπακτο – Άνω Χώρα και μετά από 2.900 μέτρα συναντάμε την διασταύρωση προς Λάλικα – Άνω Χώρα, επιλέγουμε δεξιά προς Άγιο Δημήτριο. Από εδώ αρχίζει καλός χωματόδρομος και σε 3.250 μ. φτάνουμε στο μοναστήρι. Διαδρομή καλή για ποδήλατο βουνού και όχι μόνον.

Υψόμετρο στην διασταύρωση 1345μ.

Υψόμετρο στο μοναστήρι 1090 μ.

Βαθμός δυσκολίας 1.

 

 Θ. ΕΚΚΛΗΣΙΑ «ΠΑΝΑΓΟΥΛΑ»

 

 

Λίγο μετά την έξοδο από το χωριό και κάτω από την εκκλησία της Παναγίας με κατεύθυνση προς την Περδικόβρυση κάνουμε δεξιά αναστροφή και σε 150 μέτρα στρίβουμε αριστερά. Στα 200 μέτρα στρίβουμε δεξιά και μετά από 100 μέτρα στρίβουμε αριστερά. Μετά από 1400 μέτρα φθάνουμε στο εκκλησάκι «Παναγούλα».

 

Διαδρομή εύκολη μέσα από δάσος και ποταμάκια.

Χωμάτινη διαδρομή για ποδήλατο βουνού.

Η απόσταση από το χωριό μέχρι την εκκλησία είναι 2 χλμ.

 

Το υψόμετρο στην αρχή της διαδρομής είναι 1140μ και στην εκκλησία 920 μ.

Βαθμός δυσκολίας 1.