Κρυονέρια Ορεινής Ναυπακτίας

Κρυονέρια Ορεινής Ναυπακτίας

Το χωριό Κρυονέρια είναι ορεινό χωριό που βρίσκεται στα 1.170 μ. της βορειοδυτικής πλαγιάς του Φτερόπυργου συνέχεια του όρους Τσεκούρα. Έχει έκταση 24.000 στρέμματα..

Τα Κρυονέρια είναι ένας μικρός αμφιθεατρικός καταπράσινος παράδεισος που συνδυάζει την φύση με τον πολιτισμό, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την ομορφιά, την γραφικότητα και την πολυτέλειά του. Τα πέτρινα σπίτια και τα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια σε συνδυασμό με την ομορφιά της φύσης κατατάσσουν τα Κρυονέρια στο ομορφότερο χωριό της Ορεινής Ναυπακτίας. Το χωριό ξεχωρίζει για το παρθένο φυσικό του περιβάλλον. Ψηλά έλατα, κέδροι, καστανιές και πλατάνια συνθέτουν την χλωρίδα της περιοχής. Στα δάση της περιοχής ζουν αγέλες λύκων, αγριογούρουνα, λαγοί, ζαρκάδια, ελάφια, έχει θεαθεί δε και ένα ζευγάρι καφετιάς αρκούδας. Από τα πτηνά της περιοχής ξεχωρίζουν ο χρυσαετός, ο γύπας ασπροπάρης, ο φιδαετός και ένα πολύ σπάνιο είδος δρυοκολάπτη.

Το χωριό Κρυονέρια της Ορεινής Ναυπακτίας πέρα από την φυσική ομορφιά έχει μακρόχρονη και πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά. Τα Κρυονέρια σύμφωνα με μαρτυρίες και ευρήματα δείχνουν ότι η κατοίκησή του είναι συνεχής και αδιάκοπη για περισσότερο από 600 χρόνια.

Στο χωριό λειτουργεί ένα όμορφο και πλούσιο σε εκθέματα Λαογραφικό Μουσείο.

Πολιτιστικό Κέντρο Κρυονερίων

Εντός και πέριξ του χωριού υπάρχουν 10 εκκλησίες μερικές εκ τις οποίες είναι κτισμένες λίγο πριν ή μετά του 1800. Μερικές δε, έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να κάνει αρκετούς περιπάτους γύρω από το χωριό αλλά και πεζοπορίες προς τις τοποθεσίες «Περγάρι», «Καστέλια», καταρράκτες Κάκκαβου κ.α. Υπάρχει η δυνατότητα συνοδείας οδηγού βουνού.

Για τους λάτρεις των off road διαδρομών υπάρχουν εντυπωσιακές εκτός ασφάλτινου δρόμου διαδρομές μέσα στο δάσος με πολλές εναλλαγές και εκπλήξεις σε κάθε εποχή του χρόνου για αυτοκίνητα 4χ4 και για μοτοσυκλέτες off road. Δρόμος με χώμα, λάσπη ή χιόνι ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Οι φίλοι ιστορικών μνημείων έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν πολλές ιστορικές εκκλησίες κτισμένες λίγο πριν και μετά του 1800. Εντός και πέριξ του χωριού υπάρχουν δέκα εκκλησίες και μοναστήρια.

Τα Κρυονέρα τα συναντάμε και με την παλαιότερη ονομασία τους «Κοτλίστια».

Στο χωριό λειτουργεί ο ξενώνας Omalia Village. Ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία της Ορεινής Ναυπακτίας αλλά και της Αιτωλοακαρνανίας. Μια πρότυπος οικολογική πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα (κατηγορίας 4 κλειδιών). Ιδανικός τόπος τόσο για χειμερινές όσο και για καλοκαιρινές διακοπές. Συνδυάζει την πολυτέλεια με την παράδοση και προσφέρει τη δυνατότητα για απόδραση, χαλάρωση και αναζωογόνηση.

Η διαμονή στον παραδοσιακό ξενώνα Omalia Village γίνεται αφετηρία για μικρές  αλλά και μεγαλύτερες εξορμήσεις στο πλούσιο φυσικό ανάγλυφο της Ορεινής Ναυπακτίας, το οποίο συνθέτουν οι αλλεπάλληλες ελατοσκέπαστες βουνοπλαγιές του Ομάλια και του Τσεκούρα και  ο Εύηνος ποταμός με τους παραποτάμους του, που διασχίζει το μεγαλύτερο κομμάτι της Ορεινής Ναυπακτίας δημιουργώντας φαράγγια, μικρούς  φυσικούς καταρράκτες και μικρούς οβρούς που προσφέρονται για μια αναζωογονητική βουτιά στα καθάρια νερά του ποταμού.

Σε αυτές τις εξορμήσεις στην καρδιά της Ορεινής Ναυπακτίας ιδιαίτερο χρώμα δίνουν τα δημιουργήματα των ανθρώπων στο πέρασμα των χρόνων. Οι ζαγάδες, γνωστές και ως πεζούλες που καλλιεργούσαν με κόπο οι άνθρωποι για να ζήσουν,  ερειπωμένοι σήμερα νερόμυλοι που παραπέμπουν στην τοπική παραγωγή και οικονομία μιας άλλης εποχής, το λιθόκτιστο μεγάλο μονότοξο γεφύρι του Ευήνου στα «Στενά» σε επιβλητικό τοπίο απόκρημνων βράχων, που συνέδεε τα Κρυονέρια με τα βόρεια χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας την Κλεπά και την Αράχωβα.

Νεώτερο δημιούργημα του ανθρώπου με τη στενή συνεργασία της φύσης, η Ευηνολίμνη, στα γαλαζοπράσινα νερά της οποίας καθρεφτίζονται οι βουνοκορφές της Ορεινής Ναυπακτίας. Πρόκειται για το φράγμα του Ευήνου, που ξεδιψά τους ανθρώπους της πρωτεύουσας.

Ο πεζοπόρος της φύσης έχει να επιλέξει μικρές αλλά και μεγαλύτερες διαδρομές μέσα από βαθίσκιωτα μονοπάτια που  οδηγούν σε τοποθεσίες με απίστευτη θέα προσφέροντας ψυχική ανάταση. Στο δρόμο του θα συναντήσει πετρόκτιστες βρύσες και θα ξεδιψάσει από τρεχούμενα νερά. Στη θέση Περγάρι, που πολλοί την αποκαλούν την Καλντέρα της Ορεινής Ναυπακτίας θα απολαύσεις ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα ακολουθώντας τον δρόμο των βουνοκορφών.

Η επαφή με την φύση ενδυναμώνει την πίστη των ανθρώπων που με προσωπική εργασία έχτισαν πετρόκτιστες εκκλησίες και ξωκλήσια. Στα Κρυονέρια ξεχωριστή σημασία έχει το ιστορικό μοναστήρι του Αγ. Δημητρίου που φτιάχτηκε το 1805 από τον μοναχό Δαμιανό με άδεια που πήρε ως «μπουργιουντί» από τον Αλή Πασά. Το μοναστήρι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία της Επανάστασης καθώς ο μοναχός Διαμανός ήταν μυημένος στη Φιλική Εταιρεία και σκοτώθηκε στην Έξοδο του Μεσολογγίου.

Στις διαδρομές της φύσης στα Κρυονέρια οι λάτρεις της πανίδας θα έχουν τη χαρά να ανακαλύψουν άγριες ορχιδέες, ένα σπάνιο είδος τουλίπας,  μεγάλη ποικιλία μανιταριών, άφθονο σαλέπι, ρίγανη και τσάι του βουνού.

Για όλες  τις διαδρομές ο παραδοσιακός ξενώνας Omalia Village διαθέτει το αυτοκίνητο του ακάματου μπαρμπα – Θανάση που γνωρίζει τον τόπο πιθαμή προς πιθαμή.

Και αφού η ψυχή  αναζωογονηθεί από την επαφή με την φύση, παραδοσιακά πιάτα και γλυκά με τις συνταγές της γιαγιάς φτιαγμένα με τοπικά αγνά προϊόντα περιμένουν τον επισκέπτη στο εστιατόριο και στο καφέ του παραδοσιακού ξενώνα Omalia Village.

Και όσοι δεν χόρτασαν τα γάργαρα τρεχούμενα νερά έχουν τη δυνατότητα να κολυμπήσουν στη θερμαινόμενη εξωτερική πισίνα απολαμβάνοντας τη θέα των ελατοσκέπαστων βουνοκουρφών ή να συνεχίσουν την άσκηση και το παιχνίδι στο γυμναστήριο, στην αίθουσα  των παιχνιδιών και στον ειδικά διαμορφωμένο παιδότοπο.

Η διαμονή στον παραδοσιακό ξενώνα Omalia Village προσφέρει την ποιότητα, την φιλόξενη ζεστασιά, την ηρεμία, την χαλάρωση και την αναζωογόνηση  που τόσο ανάγκη έχει ο σύγχρονος άνθρωπος.

Έλα στο Omalia Village και Ζήσε τις ομορφιές της φύσης και της ζωής!