Αποδράσεις

Γύρος Χωριού:

Γύρο και εντός του χωριού διαδρομή που συνδυάζει χωματόδρομο, άσφαλτο αλλά και πανέμορφα πλακόστρωτα σοκάκια συνολικής διαδρομής 3 χλμ. Διαδρομή κατάλληλη για περίπατο αλλά και για ποδήλατο. Βαθμός δυσκολίας 1.

 

 

 

 

Περγάρι:

Καθημερινός απογευματινός περίπατος. Όμορφη τοποθεσία λίγο έξω από το χωριό. Πολύ εύκολη διαδρομή μέσα στα έλατα διάρκειας 45 λεπτών περίπου. Στη διαδρομή κάνουμε μικρή στάση στην βρύση του «κόμη» για να πιούμε δροσερό νερό (800μ. από το χωριό) και συνεχίζουμε αριστερά στον χωμάτινο δρόμο μέχρι το τέλος του (συνολική απόσταση 1.150.). Εδώ θα δείτε, ίσως, το καλύτερο ηλιοβασίλεμα στα βουνά, προσφέροντας μαγευτική θέα με τον ήλιο να χάνεται πίσω από τα βουνά. Από τις κορυφές των απόκρημνων βράχων βλέπεις, από ψηλά, να αλλάζουν χρώμα τα ήρεμα νερά της Ευηνολίμνης καθώς «φεύγει» ο ήλιος. Η γαλήνη που σε κυριεύει διακόπτεται μόνο από τους ήχους της φύσης.

Διαδρομή κατάλληλη για πεζοπορία, ποδήλατο βουνού και για μοτοσυκλέτες off road. Υψόμετρο αρχή της διαδρομής 1.147μ. και στο τέλος της 1.130 μ.. Βαθμός δυσκολίας 1.

Καταρράκτης Kάκαβου:

Ξεκινάμε με αυτοκίνητο από το χωριό προς το χωριό Περδικόβρυση. Λίγο πριν την Περδικόβρυση στρίβουμε δεξιά (υπάρχει σχετική πινακίδα προς καταρράκτες) σε ένα καλό χωματόδρομο για περίπου 300 μέτρα όπου σταθμεύουμε. Από καλό και εύκολο μονοπάτι ανηφορίζουμε την όχθη του ποταμού και συναντάμε την πρώτη «γούρνα» (περίπου 300 μ.) όπου εδώ μπορούμε να κάνουμε μπάνιο. Συνεχίζουμε το μονοπάτι με λίγη προσοχή για περίπου 50 μέτρα και φτάνουμε στον καταρράκτη. Η θέα μαγευτική, το νερό κρύο αλλά οι τολμηροί μπορούν να βουτήξουν. Διαδρομή κατάλληλη για πεζοπορία, ποδήλατο βουνού και μοτοσυκλέτες off road. Βαθμός δυσκολίας 1

Ευηνολίμνη:

Ξεκινάμε με αυτοκίνητο από το χωριό, διανύουμε 9 χλμ μέχρι την Περδικόβρυση και μετά από 2 χλμ συναντάμε τη τεχνητή λίμνη του Ευήνου με τα γαλαζοπράσινα νερά. Συνεχίζουμε παραλίμνιο διαδρομή μήκους 6 χιλιομέτρων και φτάνουμε στο φράγμα ύψους 115 μέτρων. Υπάρχει δυνατότητα να κάνουμε το γύρο της λίμνης, μέσα από τα χωριά Αράχωβα και Κλεπά – Περδικόβρυση (συνολικά 29 χιλμ.) και επιστροφή στα Κρυονέρια.

 

 

Γεφύρι του Εύηνου :

Ξεκινάμε από το χωριό με τα πόδια ή με αυτοκίνητα 4Χ4 ή ποδήλατο βουνού ή μοτοσυκλέτες off road μέχρι το εκκλησάκι των Αγίων Ταξιαρχών στην περιοχή «Καστέλια» (Κρυονέρια – «καστέλια» 4 χιλ.). Βαθμός δυσκολίας 1. Από εκεί ξεκινά ευδιάκριτο κατηφορικό μονοπάτι μέχρι στο καλά σωζόμενο Γεφύρι, στα στενά του ποταμού Ευήνου. Στη συνέχεια περπατάμε μέσα στο ποτάμι προς Ελατόβρυση για περίπου 15 λεπτά όπου η φύση φρόντισε να δημιουργηθούν δυο όμορφες «πισίνες» με αρκετό βάθος όπου μπορούμε να κάνουμε μικρές και μεγάλες βουτιές. Βαθμός δυσκολίας 2. Διαδρομή (μέχρι τους Άγιους Ταξιάρχες) κατάλληλη για αυτοκίνητα 4Χ4, μοτοσυκλέτες off road, ποδήλατο βουνού (μεγάλες ανηφόρες –κατηφόρες) και πεζοπορία. Οι υψομετρικές διαφορές είναι: από τα Κρυονέρια (1150μ.) στους Αγίους Ταξιάρχες (900 μ.). Αρχή μονοπατιού (890μ.) τέλος μονοπατιού (550μ.).

 

 

Όρος Ομάλια:

Με αυτοκίνητο μετά την διασταύρωση Λάλικας δεξιά, διασταύρωση Ελατόβρυσης και από εκεί δεξιά ανεβαίνουμε στην κορυφή όπου συναντάμε ένα «φυλάκιο». Διαδρομή διάρκειας περίπου 1,5 ώρας, ανηφορική μα συνάμα και μαγευτική. Υπάρχει χωμάτινος δρόμος για την κορυφή (κεραίες). Διαδρομή ιδανική για αυτοκίνητα 4Χ4, μοτοσυκλέτες off road και για ποδήλατα βουνού. Η απόσταση από την διασταύρωση μέχρι την κορυφή (κεραίες) είναι 7,5 χιλ. και το υψόμετρο στην διασταύρωση είναι 1.340μ. και στην κορυφή 1.680μ.

 

 

 

Όρος Τσεκούρα:

Α. Με αυτοκίνητο ή με τα πόδια μέχρι τον «σταυρό» του όρους Φτερόπυργο (πάνω από το χωριό) 1,6 χιλ. και από εκεί ράχη ράχη στο όρος Τσεκούρα. Διαδρομή πολύ βατή (4 χιλμ.), όμορφη με πλούσια πανίδα και λιβάδια κατάσπαρτα με ρίγανη (διάρκεια 2-2.30 ώρες). Από την κορυφή απολαμβάνεις την θέα τόσο των Κρυονερίων όσο και του φράγματος στον Εύηνο.  Το μονοπάτι έχει σήμανση προς την κορυφή από ορειβατικό σύλλογο Ναυπάκτου. Διαδρομή πεζοπορίας μέτριας δυσκολίας (Υψόμετρο 1.732μ.). Μέχρι τα μισά της διαδρομής κατάλληλη και για ποδήλατο βουνού.

Β. Με αυτοκίνητο ή με τα πόδια από το χωριό προς την Περδικόβρυση. Μετά από 1.5 χιλμ. συναντάμε πέτρινη βρύση και μετά από 400 μέτρα στα αριστερά ξεκινά σηματοδοτημένο μονοπάτι. Ανηφορικό μονοπάτι που περνά μέσα από παλιές πεζούλες και ψηλά δένδρα. Σε κάποιο σημείο το μονοπάτι γίνεται απότομο γιδόστρατο και πολύ ανηφορικό. Φθάνοντας στο διάσελο ανηφορίζουμε αρκετά με κατεύθυνση την βραχώδη κορυφογραμμή που φθάνει την κορυφή Τσεκούρα. Η θέα της Ορεινής Ναυπακτίας, των Ρουμελιώτικων βουνών και των τιρκουάζ χρωμάτων της λίμνης του Ευήνου θα σας ανταμείψει. Μήκος διαδρομής 4 χιλμ. Χρόνος ανάβασης περίπου 1,5-2 ώρες. Υψομετρική διαφορά 560 μ. Βαθμός δυσκολίας 2. (κυρίως για το τελευταίο κακοτράχαλο βραχώδες κομμάτι της διαδρομής).

Λάλικα

Αγροοικισμός πλησίον του χωριού Κρυονέρια. Βατός χωματόδρομος ιδανικός για αυτοκίνητα 4Χ4, μοτοσυκλέτες off road αλλά και για πεζοπορία και για ποδήλατο βουνού μέσα σε πυκνό δάσος. Απόσταση 4 χιλμ. Υψόμετρο 1.300μ. Επικοινωνεί και με ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Βαθμός δυσκολίας 1.

Μοναστήρι Αγίου Δημητρίου

Ιστορικό μοναστήρι κτισμένο το 1805 από τον ηγούμενο Δαμιανό, ήρωα της ελληνικής επανάστασης. 2,5 χλμ. πριν το χωριό (υψ. 1345μ.) αρχίζει καλός χωματόδρομος και σε 3.250 μ. φτάνουμε στο μοναστήρι (υψ. 1090μ.). Διαδρομή καλή για αυτοκίνητα 4Χ4, μοτοσυκλέτες off road, ποδήλατο βουνού και για πεζοπορία.

 

 

 

 

 

Αϊ Λιάς

Εκκλησάκι που βρίσκεται στην κορυφή του όρους Φτερόπυργος (υψ. 1510μ.). Εδώ η θέα είναι εκπληκτική. Μετά από 3 χλμ. ασφάλτινου δρόμου προς τον συνοικισμό Λάλικα αρχίζει χωμάτινος ανηφορικός δρόμος προς την κορυφή του Αι Λιά. Μήκος χωματόδρομου 1.200 μ. Υψόμετρο στην αρχή του χωματόδρομου 1345μ. Διαδρομή κατάλληλη για αυτοκίνητα 4Χ4, μοτοσυκλέτες off road, ποδήλατο βουνού και πεζοπορία.

 

 

Εκκλησία «Παναγούλα»:

 Διαδρομή εύκολη μέσα από δάσος και ποταμάκια σε 1-1,30 ώρα, φτάνεις να πάρεις την ευλογία της Παναγίας. Ένα όμορφο πέτρινο εκκλησάκι (150 ετών περίπου) περιμένει αγέρωχο τον διαβάτη να ξαποστάσει και να ανάψει το κεράκι του. Χωμάτινη διαδρομή για πεζοπορία, ποδήλατο βουνού και μέχρι ενός σημείου για αυτοκίνητο 4Χ4 και μοτοσυκλέτες off road. Η απόσταση από το χωριό μέχρι την εκκλησία είναι 2 χλμ. Το υψόμετρο στην αρχή της διαδρομής είναι 1140μ και στην εκκλησία 920 μ.